1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

Program


IZP-estek - Talking Bodies:Sosem voltam még ennyi sem;Szirtes Krisztina:Minden olyan mint Minden más

IZP-estek - Talking Bodies:Sosem voltam még ennyi sem;Szirtes Krisztina:Minden olyan mint Minden más

Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!
Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program.  több

Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

időtartam: 35 perc
korosztály: 18+
Az előadás alatt félmeztelenség látható.

külföldiek számára is ajánlott.

Talking Bodies: Sosem voltam még ennyi se

Összegzés és jövőbetekintés. Vég- és kezdőpont, de leginkább fordulópont. Jön, de tervezhetetlen. Tovább kell menni, pedig kilátástalan. Tanáccsal tele a padlás. Bölcsek mindig csak utólag lehetünk. Honnan tudjuk, hogy túl vagyunk rajta? Mikor történt meg? Mi vagy ki a kiút?

A húszas évek végén jelentkező krízisidőszakot a pszichológia „third-life crisis”-nak nevezi. A múlt értékelése, a jelen elfogadása, a jövő bizonytalanságának érzése kérdések tömkelegét idézi elő, az értékrend megingását, megkérdőjelezését hozza magával. Harmóniából kibillenés, krízishelyzet, fordulópont, szétesés, újrarendeződés.

Veres Flóra az örök kereső. A Magyar Táncművészeti Főiskola után Hollandiában majd Belgiumban képezte tovább magát. Munkái és ösztöndíjak révén eljutott Spanyolországba, Franciaországba, Németországba, Szicíliába és az USA-ba, alkotói és táncos rezidenciákon vett részt. 2018-ban a hollandiai Fontys Művészeti Akadémia Performing Public Space szakán szerzett mesterszakos diplomát. 2016 óta folyamatosan együtt dolgozik a Cipolla Collectivával és TalkingBodies néven önállóan alkot. Munkáiban a test és lélek viszonyát kutatja, személyes és csoportos szinten is; a mindenkori jelen pillanat megélésének lehetőségeit, a szavak nélküli egymásra figyelés és közös megértés energiáit.

Szűcs Dóra Ida szabadúszó kortárs táncos, koreográfus, előadó. A Budapest Kortárstánc Főiskolán diplomázott (BA) 2012-ben, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem szinháztudomány szakán 2018-ban (MA). A következő koreográfusokkal dolgozott együtt: Angelus Iván, Barta Dóra, Gemza Péter, Grecsó Zoltán, Zambrzycki Ádám, Zsalakovics Anikó, Goda Gábor, továbbá részt vett az Ismeretlen Kutatása – Improvizációs Alkotóműhely Nicole Cataldo Davis (GB) vezette programján és egyéb ösztöndijas programokon (Ponderosa Con|VERGE, Tanzland Stolzenhagen és Crossroads, Riom- és Montagnes, L1 rezidens program) Erasmus+ ösztöndíjban részesült, 2017.februárjától félévet töltött Valenciában, Spanyolországban a Conservatorio Superior de Dnaza de Valencia kortárstánc szakán. A test, a mozgás és a látvány különböző aspektusait vizsgálja, mind alkotóként, mind pedig elméleti szakemberként. Szólómunkái: Checkerboard Game, Függöny mögött, Soi-méme, Ne taníts meg... Az Útszeretőket (alkotótárs Drávucz Petra) 2012-ben Lábán Rudolf-dijra jelölték. Az Értékmegőrző néven létező független interdiszciplináris intézmény tagja. Számos többszörösen dijazott táncfilm koreográfusa és előadója: SKIZM (rendezte Andristyák Marcell, 2012), Isten báránya (rendezte Szűcs Réka, 2013) Liszt hangjai (rendezte Szűcs Réka, produkciós műhely) valamint a rendező munkatársa volt: Homokszék (rendezte Szűcs Réka, 2009), K (rendezte Szűcs Réka, 2011), HANDKE (rendezte Szűcs Réka, 2011).

Rubik Ernő Zoltán zeneszerző, zongorista. Zenéjének fő játékterületei előadó és közönség, improvizáció és kompozíció, zene és más médiumok kölcsönhatása. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, KOMA, Thália színház, Tünet Együttes, Zéró Balett), művészeti kutatómunkája (Az Ismeretlen Kutatása projekt ösztöndíjasa 2011-ben) hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik (Halastó, Soharóza), fontos eszköze a beatbox. Improvizatív zenét és free jazzt játszik zenekaraival, melyek közül a rubik.erno.quintet 2015-ben a Svájci Rádió meghívására adott koncertet a bázeli zeneakadémia jazz-tanszakán. Olyan nemzetközileg elismert zenészekkel játszott együtt, mint Axel Dörner, Grencsó István, Clayton Thomas, Ágoston Béla, André Vida. 2011-től a JAZZAJ improvizatív zenei koncertsorozat társalapítója és kurátora. Kortárszenei és interdiszciplináris kompozíciói a MÜPA, a BMC, a MU Színház, a Hermina galéria és a FUGA színpadain kerültek bemutatásra. Rendszeresen tart és szervez improvizációs workshopokat (Tér-idő-jam, JazzaJ MŰHELY). Zeneszerzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán tanult Jeney Zoltánnál.

Szereposztás/stáb:
Rendező/koreográfus: Veres Flóra
Előadók, alkotók: Veres Flóra, Szűcs Dóra Ida, Rubik Ernő Zoltán
Zeneszerző: Rubik Ernő Zoltán
Mentor: Goda Gábor
Külső szem: Inhof Kornél
videó: Tóth Mátyás
Fotó: Kovács István
Köszönet: Inhof Kornél, Ladjánszki Márta, Barna Nóra, Szirtes Krisztina

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, L1 Egyesület, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Inversedance
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.


időtartam: 40 perc
korosztály: 12+

külföldiek számára is ajánlott.

Szirtes Krisztina: Minden olyan mint Minden más

Vannak dolgok, amik csak úgy megtörténnek.

Vannak dolgok, amik csak úgy megtörténnek.

A "Minden olyan mint Minden más" fényes alkotói pályafutásom első lépcsője, vagy az egyetlen megtehető méter egy zsákutcában. Az életben az a kegyes és gusztustalan, hogy nem tudhatom melyik, valószínűleg még utólag sem. Úgyhogy várakozások és értékelések helyett talán leginkább ottlenni érdemes.

Gondoltatok rá, hogy milyen ritkán jutnak el színházba a szobanövényeink? Ezt az előadást most ingyen nézhetik végig a színpadról. Hozzátok magatokkal őket is!

Stáb:
Rendező: Szirtes Krisztina
Mentor: Szögi Csaba
Előadók: Drávucz Petra, Szirtes Krisztina
Zeneszerző: Lázár Dániel
Fénytervező: Bert Van Dijck
Vizuális asszisztens: Skrapits Borbála
Külső szem: Lola Bogaert

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Inversedance

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

Informatikai partner: