1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

Program


Homo Ludens Project: Átváltozás

Homo Ludens Project: Átváltozás

Az előadás legfőbb eszközei a humor, és az abszurd játék, emberi játszmák, gesztusok és mimika.
időtartam: 60 perc
korosztály: 16+

 több

Homo Ludens Project: Átváltozás
- színházi előadás Franz Kafka azonos című műve nyomán -

Kedves Emberek!

Grete Samsa vagyok, a bátyám, Gregor nevében kereslek Benneteket, mert szegénynek nem áll módjában írni most.

Az én – sokszor túlságosan is izgatott – bátyám utazóügynök, és saját történetének darabkáit szeretné a figyelmetekbe ajánlani egy színházi előadás formájában! Valami olyasmit hablatyolt még, nem értettem teljesen, hogy ebben a történetben minden édesen csillog és csilingel, de a cukormáz mögött valami rettenetesen keserű íz fészkelte be magát. És hogy ezen az estén még a cukorbaba is kimutatja vicsorgó foga fehérjét. Nem értem e gondolatait, de Ti biztosan! Gyertek, nézzétek meg az én szörnyeteg testvérkémet!

puszi:
Grete

A Homo Ludens Project 2017/2018-as évadának kiemelt előadása a Franz Kafka Átváltozás című műve alapján készült azonos című előadás. A Benkő Imola Orsolya által rendezett előadásban a folytonosság és a következetes építkezés a jellemző.

Az Átváltozás nem csak a XX. század gondolkodásának, létezésének aktualitásait mutatja be, hanem a XXI. századi emberét is. A munkahelynek, a családnak, a rohanásnak, a teljesítmény-kényszernek és nem utolsó sorban a pénznek kiszolgáltatott létezést ábrázolja nagyon erős képiséggel. Gregor Samsa átváltozásának nincsenek előzményei, egyik napról a másikra történik. Ha eltöprengünk Gregor Samsa örömtelen életén, azon kell csodálkoznunk, hogy oly sokáig lehetett tekintélyes kereskedelmi utazó (s nem előbb változott csúf féreggé). Gépies, lélekölő munkában teltek napjai. Ehhez az egyhangú, mechanikus robothoz járult mérhetetlen kiszolgáltatottsága, egzisztenciális függősége: a cégfőnök fölényes pökhendiséggel bánt bele, s az adósság miatt még zsarolhatta is. Megalázottságában örökös rettegés lett az osztályrésze: félt a főnöktől, a cégvezetőtől, zsarnokoskodó apjától. Lelkifurdalás gyötörte, hogy talán nem jól végzi munkáját, s elégedetlenek vele. Családja felháborító módon élősködött rajta, megvetette, kihasználta. Puszta pénzkereső eszköznek tekintették, holott – mint később kiderült – mindnyájan képesek lettek volna gondoskodni magukról (az apa bankszolga lett, Grete elárusítónő, az anya varrást vállalt egy divatüzletnek, egyik szobájukat albérletbe adták). Az állandóan szorongó, megalázkodó, megalkuvó Gregornak nem volt elég ereje, akarata, hogy kitörjön ebből a bekerített helyzetből. Megadta magát, s ez az önfeladás elpusztította egyéni életét, emberi méltóságát.

Benkő Imola Orsolya elképzelésében a család, és a főnök jelennek meg féreg képében, habitusuknak megfelelő többnyire komikus, abszurd, emberhez egyáltalán nem hasonlító féregformákban. Azon a bizonyos reggelen, amikor Gregor felébred, valójában arra ébred, hogy csupasz, kiszolgáltatott emberként kénytelen napjait tengetni.

Az előadásban a látványon, a hangzáson, a mimikus, gesztikus játékon van a hangsúly, ezt emeli ki Kovács Gyula A. és Petrács Gábor cukormázas világot megidéző díszlete is.
Az előadás alatt körülbelül 10 percen keresztül stroboszkóp üzemel a színpadon.

Szereposztás / stáb:
Anya: Mezei Tímea
Apa: Petrács Gábor
Grete: Stefanik Kata
Gregor Samsa: Szilágyi Szabolcs
Zeneszerző: Gyüdi Eszter
Sound effect: Szilágyi Szabolcs
Fények: Nahóczki Viktor és Danyi Róbert
Díszlet: Kovács A. Gyula és Petrács Gábor
Jelmez: Simon Feri
Rendező: Benkő Imola Orsolya

Támogatók: EMMI
A vendégjáték az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre

Ajánló


Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és…

időtartam: 100 perc korosztály: 18+

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és…

Informatikai partner: