1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
(+361) 209 4015
szinhaz@mu.hu

Program


HODWORKS: Délibáb

HODWORKS: Délibáb

A Délibáb gondolatébresztő a magunktól megfogalmazott valamint a kívülről ránk szabott kulturális és politikai valóságok küzdőterén. Ebben a fiktívnek tűnő, valójában nagyon is valós térben csikarnak ki végletes helyzeteket magukból és egymásból a nehézkedéssel küzdő előadók.

időtartam: 85 perc
korosztály: 18+
A színpadon meztelenség látható.
Az előadás külföldiek számára is ajánlott.

Hód Adrienn 2007-ben alapított társulatával, a HODWORKS-szel dekonstruálják a test, a mozgás, a tér és a zene kereteit, és meglepő módokon építik újjá. A társulat keménymagját szabadúszó táncosok adják, akik változó konstellációkban már évek óta dolgoznak együtt. Előadásaikat három alkalommal válogatták be az európai tánchálózat Aerowaves programjába, Magyarországon pedig a HODWORKS többszörös nyertese a Lábán Rudolf- és Imre Zoltán-díjnak.  Hód Adrienn a színházat olyan biztonságos térként képzeli el, ahol a felvetett témák és a róluk szóló párbeszéd teljes mélységükben tárhatóak fel és tehetők művészileg láthatóvá. Legyen szó a meztelen test radikális felfedezéséről a Pirkadban (2014), az érzelmi és nyelvi kifejezés extrém formáiról A halandóság feltételeiben (2015), vagy harsány revügörlök extatikus, személyes történetek és társadalmi diskurzusok töredékeiből összeálló tudatfolyamba meneteléséről a Grace-ben (2016), Hód a performatív ábrázolás határait feszegeti, és új területeket próbál feltárni a nézői elvárások konvencióin és tabuin túl. A színpad játszótér számára, ahol a jelek megszabadulnak előre meghatározott értelmezésüktől. Előadásai mindig új táncformákhoz és dramaturgiai elvekhez jutnak el, újra és újra merészen továbbgondolva a kortárs táncban rejlő lehetőségeket. A HODWORKS a személyes önkifejezés komplexitását és radikalitását hangsúlyozza, és a maga meztelenségében tárja elénk az identitás rétegzett konstrukcióját. Ebben az értelemben Hód Adrienn munkáját olvashatjuk a veszélyeztetett művészi és személyes autonómia kontextusában is, a függetlenség védelmére és visszanyerésére irányuló (had)mozdulatként.  

Előadók és alkotótársak / Simet Jessica, Egyed Bea, Jenna Jalonen, Molnár Csaba, Horváth Máté, Vakulya Zoltán
Zene / Gryllus Ábris, Bartók Béla: Gyermekeknek 
Fény / Mervel Miklós
Jelmez, kellék / Vass Csenge
Dramaturg / Szabó-Székely Ármin
Koreográfus / Hód Adrienn
Nemzetközi kapcsolatok: Ujvári-Pintér György
Fotó: Ofner Gergely

Külön köszönet / Szlávik Júlia, Marcio Kerber Canabarro, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre, Gregor Runge 

Támogatók / Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, OFF Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Partnerségben a Műhely Alapítvánnyal, Summa Artium   

Az előadás forgalmazását a Summa Artium támogatta.

Informatikai partner: